TOPlist

Recenze Xiaomi Redmi 5: lidovka v novém kabátku

Smartphony řady Redmi od čínského výrobce Xiaomi jsou na českém trhu velmi oblíbené. Důvodem je především velmi slušná cena, za kterou však telefony nabízejí solidní výbavu i zpracování. Nevýhodou bývala problematická podpora českých LTE pásem, ale s tím je naštěstí už konec. Vůbec nejnovějšími přírůstky do této série jsou modely Redmi 5 a Redmi 5 Plus. V dnešní recenzi se zaměříme na méně vybavený model Redmi 5, na recenzi varianty s přídomkem Plus se můžete těšit již brzy. Cena testovaného kousku by se měla na českém trhu pohybovat kolem 4 tisíc korun.

Videorecenze

Konstrukce a vzhled: kvalita vyšších tříd

Xiaomi si v poslední době zakládá na kvalitní konstrukci svých smartphonů a výjimkou nejsou ani nejlevnější kousky. Redmi 5 využívá kombinaci plastu, skla a kovu. Plastový je boční rámeček a předěly antén, skleněný je předek a kov kryje záda smartphonu.

Celkové rozměry těla činí 151,8 × 72,8 × 7,7 milimetrů, hmotnost je 157 gramů. Proti předchozímu modelu Xiaomi Redmi 4X (recenze), je novinka o něco větší. Na rozměrech se nejvíce podepsal 5,7palcový displej zabírající přibližně 76 procent čelní strany. Nad displejem je umístěna kamera pro pořizování selfies s rozlišením 5 megapixelů a možností záznamu Full HD videa.

Na spodní hraně sídlí jeden z nedostatků testovaného kousku. Xiaomi totiž pro nabíjení a přenos dat zvolilo konektor microUSB, a ne novější USB-C. Datový konektor obklopuje dvojice mřížek. Hlasitý reproduktor se však ukrývá pouze pod pravou z nich. Pravý bok je domovem tlačítka pro spuštění a kolébky pro ovládání hlasitosti.

Na horní hraně je umístěný 3,5mm konektor jack pro připojení sluchátek. V jeho blízkosti se nachází okénko infraportu, který můžete využít pro dálkové ovládání spotřebičů. Kombinovaný slot na karty nanoSIM a paměťovou kartu microSD má své místo na levém boku těla.

Tip: Podrobné parametry Xiaomi Redmi 5 (včetně srovnávače) najdete v našem katalogu smartphonů.

Hlavní dominantou zad je čočka 12megapixelového fotoaparátu doplněná o přisvětlující diodu. Pod fotoaparátem sídlí kruhová čtečka otisků prstů. Její rychlost i spolehlivost si zaslouží pochvalu. Většina zad je kovová, horní a spodní část jsou plastové, aby byl umožněn průchod signálu k anténám.

Xiaomi Redmi 5 a Redmi 5 Plus

Po konstrukční stránce nemohu Xiaomi Redmi 5 nic vytknout. Zpočátku jsem nebyl nadšený z plastového bočního rámečku, ale během testování jsem nezaznamenal žádný problém. Tuhost konstrukce a kvalita zpracování jsou totiž na velmi dobré úrovni. I přes lehce větší rozměry se telefon velmi dobře drží v ruce. Kromě testované růžové varianty bude k dostání také černá, modrá a zlatá verze.

Displej: škoda nízkého rozlišení

Displej s poměrem stran 18 ku 9 nabízí rozlišení 720 × 1440 pixelů. Při úhlopříčce 5,7 palců tak výsledná jemnost činí 282 pixelů na palec. Právě horší jemnost je asi vůbec největší nevýhodou jinak povedeného displeje. Hrubší rastr je nejvíce patrný při porovnání s jinými smartphony s vyšší jemností displeje.

Použitý panel typu IPS nabízí výborné barevní podání a perfektní čitelnost i pozorovací úhly. Celou čelní stranu kryje odolné sklo Gorilla Glass blíže neurčené generace. Jedinou nevýhodou displeje je tak nižší rozlišení.

Výkon odpovídá ceně

U smartphonu s cenou kolem 4 tisíc korun nelze očekávat špičkový výkon. Výrobce zvolil čipset Qualcomm Snapdragon 450. Ten je vybaven osmi procesorovými jádry Cortex-A53 s maximálním taktem 1,8 GHz. Grafické operace obstarává čip Adreno 506. Operační paměť má v tomto případě kapacitu 2 GB, což je na dnešní dobu lehce podprůměrná hodnota. Nepotěší ani 16GB vnitřní úložiště, které je naštěstí rozšiřitelné paměťovou kartou formátu microSD. Na trhu bude k dostání i verze se 3 GB RAM a 32GB úložištěm. Cena bude vyšší přibližně o 600 korun.

Smartphony Xiaomi již nějaký čas nabízejí kompletní podporu českých LTE pásem. Tím odpadla jejich pravděpodobně největší nevýhoda. Kromě toho nabízí novinka podporu Wi-Fi (standard 802.11 b/g/n), Bluetooth ve verzi 4.2 a již zmiňovaný infraport pro dálkové ovládání spotřebičů. Podpora NFC bohužel chybí. Pro rychlé a přesné určení polohy může telefon využívat systémy GPS, GLONASS a BDS.

Operační systém: v hlavní roli MIUI 9

Operační systém Android 7.1.2 Nougat je doplněný o nadstavbu MIUI 9. Toto prostředí patří mezi nejkomplexnější a změnou prošel kompletně celý vzhled systému. Grafickou proměnou prošla nabídka nastavení i notifikační lišta. Pokud vám nevyhovuje výchozí vzhled launcheru, můžete jej upravit celou řadou různých grafických témat.

Součástí systému je několik předinstalovaných aplikací. Kromě sady programů z produkce Googlu najdete jen několik nezbytných systémových nástrojů. Nemusíte se bát, že by výrobce ubíral cenné megabajty vnitřního úložiště instalováním přebytečných aplikací.

Z optimalizace prostředí mám zatím smíšené pocity. Občas totiž docházelo k pomalejším reakcím a několikrát jsem se také setkal s nečekaným pádem aplikace. Z dřívějších zkušeností vím, že systém velmi často dostává aktualizace, které problémy snad odstraní. U dřívějších verzí systému jsem často kritizoval problematický překlad, kdy jste se mohli často setkat s angličtinou a občas dokonce s čínštinou. U Redmi 5 jsem však na žádný problém s překladem nenarazil.

Baterie a výdrž

Novinka se chlubí akumulátorem s kapacitou 3300 mAh. Když k tomu připočteme displej s nižším rozlišením a energeticky úsporný čipset, jedná se o recept na slušnou dobu výdrže. Předpoklady se vyplnily a při střídmějším využití stačilo zamířit k nabíječce jednou za dva dny. Při náročném používání samozřejmě mizela procenta kapacity znatelně rychleji.

Telefon nám dorazil samotný, bez jakéhokoliv příslušenství. Nabíjení s 2A nabíječkou trvalo necelé dvě hodiny.

Fotoaparát a záznam videa: průměrné výsledky

Hlavní fotoaparát disponuje rozlišením 12 megapixelů a objektive se světelností f/2,2.Pro přisvícení tmavých scén poslouží přisvětlovací dioda.

Aplikace pro obsluhu fotoaparátu nabízí několik scénických režimů. Přítomen je i manuální mód, který však příliš možností nenabízí. Ručně si totiž můžete upravit jen vyvážení bílé a hodnotu citlivosti ISO.

Tip: snímky v plném rozlišení si můžete zobrazit či stáhnout zde.

Fotografie se svou kvalitou řadí k průměru. Při dobré úrovni okolního osvětlení mají snímky slušné barevné podání i vykreslení detailů. Dynamický rozsah bohužel už tak dobrý není. S ubývajícím světlem se ve fotografiích objevuje velké množství šumu a vykreslení detailů značně pokulhává.

Podobné to je i se záznamem videa. Maximem je rozlišení Full HD a frekvence 30 snímků za sekundu. Během dne natočíte slušně kvalitní videa, u kterých můžeme vytknout snad jen časté přeostřování. Při natáčení ve špatných světelných podmínkách bohužel telefon snižuje snímkovací frekvenci a záznamy tak jsou v podstatě nepoužitelné.

Závěrečné hodnocení

Xiaomi Redmi 5 je podařený smartphone. Za 4 tisíce korun toho novinka nabízí opravdu hodně. Kvalitní zpracování, slušná hardwarová výbava, podařený displej a slušná výdrž jsou největší výhody testovaného kousku. Mezi nevýhody můžeme zařadit průměrný fotoaparát a v současném stavu také hůře odladěný systém.

Za zapůjčeníděkujeme společnosti Beryko.cz, kde si telefon můžete zakoupit

V poměru cena & výbava nemá Redmi 5 téměř žádnou konkurenci. Novinka je povedenou inovací staršího modelu Xiaomi Redmi 4X. Pokud vám vadí nižší rozlišení displeje, nebo plastový boční rámeček, počkejte si na recenzi většího modelu Xiaomi Redmi 5 Plus, která na SMARTmanii vyjde v následujících dnech.

Tip: podívejte se na Zboží.cz a zjistěte, kde tento produkt můžete pořídit za nejvýhodnější cenu

Xiaomi Redmi 5

Xiaomi Redmi 5
7.6

design a zpracování

7.8/10

výkon a optimalizace

7.2/10

hardwarová výbava

7.5/10

kvalita fotografií a videa

7.1/10

výdrž baterie

8.3/10

Klady

  • kvalitní zpracování
  • slušná hardwarová výbava
  • plná podpora českých LTE pásem
  • výborná výdrž
  • nízká cena
  • rychlá a přesná čtečka otisků

Zápory

  • nižší rozlišení displeje
  • horší optimalizace systému
  • pouze průměrný fotoaparát
  • konektor microUSB
Autor článku Zdeněk Beran
Zdeněk Beran
Redaktor serveru SMARTmania.cz a dalších technologických webů, fanoušek počítačového hardwaru, mobilních zařízení všeho druhu a jiné elektroniky, milovník akčních počítačových her a PUBG.

Kapitoly článku