TOPlist

Recenze Doogee Leo DG280: Android za dva tisíce

Doogee Leo DG280 je na první pohled smartphone se skvělým poměrem cena/výkon bez větších nedostatků ve výbavě. Za cenu lehce přesahující dva tisíce korun nabízí slušný základ. Škoda ale slabší výdrže baterie a softwarových problémů.

Doogee Leo DG280 patří k těm nejlevnějším smartphonům, které se nám v poslední době objevily v redakci. Jeho cena se totiž pohybuje na hranici 2 000 Kč, což je částka velmi sympatická. Na druhou stranu, výbava na první pohled rozhodně nepůsobí špatně – k dispozici je 4,5palcový IPS displej, čtyřjádrový procesor, 1GB RAM a v neposlední řadě také pětimegapixelový fotoaparát či podpora dvou aktivních SIM karet.

I po prvním uchopení do ruky vytváří novinka od čínského výrobce Doogee dobrý dojem a skoro bychom tak řekli, že se za tyto peníze jedná o vskutku výbornou koupi. Zadní kryt je mimochodem vyrobený z gumy, která je nejen díky tečkovanému vzoru a hrubému povrchu velmi příjemný do ruky, ale podle slov výrobce má také lépe odvádět teplo. Po designové stránce se tenhle levný smartphone opravdu povedl, ostatně telefon s gumovými zády nebývá příliš standardní záležitostí.

Jenže není všechno zlato, co se třpytí a ani tento smartphone se nevyvaroval různých chyb, a to především v oblasti softwaru. Vzhledem k nízké ceně můžeme u některých věcí přimhouřit oko, ale i tak u tohoto modelu najdeme několik chyb, které občas dokáží komplikovat pohodlné používání. Ještě doplním, že tento model je k dispozici v celkem pěti barevných variantách – my jsme měli na test zapůjčenou černou verzi, která vypadá velice pěkně a na první pohled byste neřekli, že se jedná o smartphone za dva tisíce.

Za poskytnutí zařízení na recenzi děkujeme internetovému obchodu DX.com, kde si smartphone můžete zakoupit.

Klady (+)

  • povedený design a ergonomie
  • gumový zadní kryt
  • dostatečný výkon
  • velmi nízká cena
  • barvy a pozorovací úhly displeje
  • podpora dvou SIM

Zápory (-)

  • nedodělky v softwaru
  • absence české lokalizace v některých aplikacích
  • špatná výdrž baterie
  • částečně nefunkční GPS
  • nekvalitní fotoaparát

Obsah balení

V otázce příslušenství dodávaného s telefonem se výrobce příliš nevytáhl, což ale vzhledem k ceně můžeme tolerovat. Mimo samotný smartphone naleznete v kompaktní krabičce pouze nabíječku s oddělitelným microUSB kabelem a stručný anglický návod.

Konstrukce a design: Gumová záda a dobrá ergonomie

Očekávat hodnotné materiály by byl v této cenové kategorii jen bezbřehý optimismus. Pokud jste ale naopak předpokládali, že celý telefon bude vyhotoven z plastu, pak jste také na omylu. Výrobce totiž sáhl po velmi netradičním řešení a zadní kryt je tak gumový. To znamená, že je zcela pružný, odolá pádům a jak jsem avizoval v předchozí kapitole, měl by rovněž lépe odvádět teplo. Ani při vyšší zátěži se telefon ale příliš nezahřívá, takže jsem to ve výsledku ověřit nemohl.

 

Řešení s sebou ale přináší i jisté nevýhody. Kryt totiž na svém místě není usazen úplně pevně a sundat jej tak není žádná fuška. U nového zařízení to ničemu nevadí, ale obavy z toho, že se vanička postupně roztáhne a bude držet hůře a hůře, jsou rozhodně na místě.

 

Do boků jsou také zakomponována tlačítka vyrobená ze stejného materiálu, která mají poněkud tužší stisk a ocenil bych u nich i o něco lepší odezvu. Nutno ale pochválit jejich polohut. Odemykací klávesa zaujala své místo na levém boku, ovladač hlasitosti poté na pravém; vše je tedy snadno dosažitelné.

  

Celkově je ergonomie i díky děrovanému povrchu zadní strany a velikosti zařízení na velmi dobré úrovni a díky úhlopříčce 4,5 palců navíc dosáhnete po naprosté většině displeje při držení jednou rukou. Zpracování je pak až na zmíněnou potenciální hrozbu s uvolněným gumovým krytem také bezproblémové. A to u telefonů s tak nízkou cenou nebývá standardnem.

 

Po stránce vzhledu zaujme právě provedení zadní strany, jinak se ale jedná o zařízení, které nevybočuje nijak zásadnějším způsobem z davu. My jsme do redakce dostali variantu kombinující bílou barvu s černou, dále je k dispozici světle modrá, růžová, zelená a žlutá.

  

Displej: Překvapivě dobrá podívaná

Rozlišení 480 x 854 px na 4,5 palcích je s přihlédnutím k ceně naprosto přijatelné a skutečnost, že se jedná o IPS panel, mu přidává další kladné body. Dočkáte se poměrně realistického zobrazení barev, které sice nejsou nejživější, ale působí vcelku solidně. A špatné nejsou ani pozorovací úhly. Slabší stránkou je černá, která je spíše jedním z padesáti odstínů šedi, jinak ale v této oblasti nemůžeme mít zásadnějších výhrad. Čitelnost na venkovním sluníčku spadá spíše do průměru a bez stínění rukou se v horkých letních dnech rozhodně neobejdete. Vzhledem k použitému rozlišení je na displeji poměrně jasně viditelný rastr, což ale u levných modelů není nic nestandardního.

 

Displej je kryt neznačkovým sklíčkem a zhruba po měsíčním používání na něm již byly patrné drobné vlasové škrábance. Fólií na displej tak rozhodně chybu neuděláte. Přítomna je také automatická regulace jasu, jejíž funkčnost byla optimální.

Hardwarová výbava a zvuk

Uvnitř zařízení naleznete čtyřjádrový procesor MediaTek MT6582 na frekvenci 1,3 GHz, který doplňuje 1GB operační paměť a interní úložiště o velikosti 8 GB. Vnitřní paměť je rozdělela do dvou sektorů – v prvním máte volných zhruba 1,4 GB, v druhém 4,70 GB. Celkem tak po prvním spuštění máte k dispozici lehce přes 6 GB prostoru. Ten lze dále rozšířit díky slotu na microSD kartu až o 32 GB.

 

V případě MediaTeku se nejedná o vyloženě slabý čip a zahrajete si i graficky náročnější tituly, je ale třeba mít na paměti, že o žádného rekordmana se nejedná a s některými složitějšími úkony pak může mít problémy.

Hrubý výkon jsme změřili pomocí několika benchmarků:

  • AnTuTu: 19 419 bodů
  • 3DMark Ice Storm Extreme: 2 117 bodů
  • GeekBench 3: 351/1172 bodů

Vestavěný reproduktor po stránce kvality zrovna neexceluje – zvuk je plochý bez jakéhokoli náznaku basů a kazí ho také různé digitální ruchy. Sluchátkový výstup pak spadá do průměru, podání je poněkud mdlejší a čistota zvuku také není perfektní, nenáročnému posluchači ale postačí.

Baterie a výdrž: Velké zklamání

Kapacita 1800 mAh sice není nejvyšší, u telefonu s obdobnou výbavou však teoreticky dostačující. V praxi se ale bohužel jedná o jeden z hlavních kamenů úrazu, jelikož spotřeba energie je u Doogee velmi nevyzpytatelná. A tak se vám může stát, že zatímco jeden den s vámi telefon vydrží bez problému do večera, další den se při stejné míře používání vybije o něco rychleji. Daleko větší problém je ale fakt, že ukazatel baterie je velmi nespolehlivý a zařízení se tak vypne bez jakéhokoliv upozornění ve chvíli, kdy ukazuje třeba ještě 30 % kapacity baterie.

K dispozici je také úsporný režim, jenž může omezit funkce jako WiFi, Bluetooth, multitasking nebo jas displeje. V praxi jeho využitím získáte pár hodin navíc, nic revolučního ale nečekejte. Celkově tak počítejte s jednodenní výdrží při větším vytížení a při střídmějším používání se dvěma. Právě v nabídce týkající se šetření energie lze krásně vidět, jak výrobce odflákl překlad systému, o tom ale až v kapitole Operační systém. Dodejme jen, že baterie je uživatelsky přístupná a akumulátor tak můžete vyměnit.

Provedli jsme také standardizovaný test výdrže, který zahrnoval přehrávání videa v HD rozlišení s maximálním jasem a poloviční hlasitostí zvuku vedeného do sluchátek. Telefon se vybil po podpůrměrných 3 hodinách a 40 minutách.

Operační systém: Svižný běh a zbytečný bloatware

Operačním systémem se stal Android 4.4 KitKat, který výrobce doplnil o grafické úpravy a přidaný software. Základní filozofie nicméně zůstává stejná, z odemykací obrazovky se tak dostanete na plochy, kam můžete umisťovat zástupce a widgety a odkud lze vstoupit do nabídky aplikací. Ta je seřazena podle abecedy bez možnosti toto rozvržení měnit. Nepočítáme, že by výrobce v budoucnu uvolnil aktualizaci na nejnovější Android 5.0, jelikož u takto levných telefonů to jednoduše nebývá zvykem.

 

Notifikační lišta je rozdělena na dvě karty, kdy v jedné se nachází upozornění a lišta aplikace CleanWiz s rychlým přístupem k vybraným aplikacím, ve druhé pak různé přepínače a informace o zařízení. Mezi nimi naleznete také rychlý přístup do nastavení, které je rozloženo do několika logických celků. Určitě bychom se obešli bez toho, aby se nám mezi upozorněními od prvního spuštění objevovaly i reklamy, za což může právě aplikace CleanWiz (naštěstí lze její aktivitu v notifikační nabídce deaktivovat, ale prostředí tohoto nástroje je kompletně v angličtině, což může řadu méně zkušených/náročných uživatelů, na který výrobce především cílí, znepokojit).

 
Notifikační lišta: z počátku se připravte na otravné reklamní hlášky a upozornění

Mimo standardní položky zde naleznete také nabídku s vtipným pojmenováním Gesto somatosensory, což není nic jiného, než různá gesta umožňující například ztlumit hovor při otočení telefonu, uzamknout telefon dvojitým poklepáním na obrazovku a podobně. Níže je přítomna další nabídka Inteligentní somatosensory, v níž se nachází gesta využívající pohyb zařízení, potažmo pohyb rukou nad senzorem přiblížení. Překlad je v těchto nabídkách vskutku tristní a rozluštit, co dané funkce dělají, je vskutku námaha. V praxi navíc gesta nefungují úplně tak, jak by měla a marně tak hledáme důvod, proč bychom je měli využívat.

 
Nabídka s programy a Nastavení

Nad rámec standardu je k dispozici také několik aplikací. Caller ID rozpoznává podle čísla volajícího, ačkoliv v našich krajích takřka zcela bezúspěšně. I tuto aplikaci lze naštěstí deaktivovat, aby vám v nabídce s programy zbytečně nestrašila. Celkově totiž tento nástroj působí velmi neprofesionálním dojmem a raději bychom jej zde neviděli. Dále je k dispozici výše avizovaný správce zařízení CleanWiz, jenž dokáže vyčistit úložiště od zbytečných souborů a obsahuje také správce aplikací včetně možností upravovat jejich oprávnění a podobně.

 

K dispozici je také bezplatná verze kancelářského balíku Documents To Go, s nímž můžete prohlížet dokumenty, tabulkové soubory či prezentace a nechybí ani možnost je upravovat. Jako čistokrevný bloatware by se dal označit program Mobogenie. Jde o alternativní obchod s aplikacemi, kterému není cizí ani umísťování reklamy do notifikační lišty a celkově marně hledáme důvod, proč jej používat místo Obchodu Play. I ten lze ale ve správci aplikací deaktivovat. Přítomen je také jednoduchý Správce souborů, který umožní základní práci s úložištěm. Pokročilejší funkce, jako třeba rozbalování zip archivů, ovšem neumí.

Celkově nás software příliš neoslnil. Grafické úpravy jsou nepříliš podařené, svižnost je obstojná, ale stabilita už horší a vyloženě tragický je poté překlad dodávaných aplikací. Tady se zkrátka naplno projevuje, že se jedná o telefon z čínské produkce.

Telefonování, zprávy, organizace

Aplikace pro telefonování je totožná jako u čistého Androidu. Číselník je tak zkombinován s nabídkou posledních a nejčastěji volaných kontaktů, přičemž pomocí něj můžete vyhledávat také v abecedně řazeném seznamu.

Výrobce musíme pokárat za nepříliš hlasité sluchátko, kvůli čemuž jste v rušnějším prostředí (například na ulici) takřka bez šance rozumět protistraně. Příliš dobře nefunguje ani senzor přiblížení, jelikož po odejmutí od ucha je potřeba telefon rozsvítit pomocí tlačítka, sám to nedokáže.

 

Zprávy jsou rozděleny standardně do konverzací podle jednotlivých kontaktů. Pro psaní je připravena klávesnice Go keyboard se širokou nabídkou funkcí včetně psaní tahem, predikce či změny vzhledu pomocí různých témat. Samotné psaní ovšem není zrovna to pravé, rozvržení není úplně ideální a překlepů budete ze začátku dělat spoustu, mnohem závažnější problém je ovšem fakt, že telefon nestíhá a vynechává písmena, což je po chvilce času vskutku o nervy. Nevylepšíte to ani používáním standardní Google klávesnice.

 

Za zmínku stojí také podpora dvou SIM. U nich můžete nastavit, která bude výchozí pro jaké úkony, před samotným telefonováním/odesláním zprávy poté vždy dostanete na výběr, jakou využít. Spokojist se budete muset s klasickou kombinací GSM & 3G.

Přítomen je standardní Google kalendář s několika druhy přehledu, možností přidávat události s různými detaily a opakovanými upozorněními a samozřejmostí je také synchronizace s účtem Google. Nechybí ani budíky, které také nabídnou opakování a nabídnou také možnost ovládat je tlačítky hlasitosti či nastavit délku odložení a automatického vypnutí.

Multimédia, konektivita

Hudební přehrávač dá vzpomenout na časy, kdy verze Androidu na našem telefonu začínala číslovkou 2. Velmi strohé prostředí umožní procházet soubory čistě podle ID3 tagů, na prohlížení po složkách zapomeňte. K dispozici je alespoň ekvalizér, pomocí nějž si můžete upravit zvuk k obrazu svému.

Galerie umožňuje prohlížet soubory podle složek nebo času či místa pořízení. Prostředí je vcelku strohé, avšak přehledné, rychle reagující a svému účelu slouží na výbornou. Přehrávač videa se omezuje na zcela základní nabídku funkcí a zapomenout tak musíte i na titulky. Telefon si poradí s videem v HD rozlišení, u Full HD už ale mohou nastat problémy. Zde záleží na konkrétním souboru a jeho datovém toku.

 

Po stránce konektivity nečekejte zázraky. K dispozici je WiFi a Bluetooth, obojí funkční bez větších problémů. To už se ovšem nedá říct o GPS, která sice dokáže poměrně přesně lokalizovat, pro účely navigace je ale kvůli měření takřka nepoužitelná. Na vině je použitý procesor od MediaTeku, jenž je pro obdobné potíže notoricky známý. NFC a LTE pak chybí, s přihlédnutím k ceně to ale nemůžeme považovat za nedostatek.

Fotoaparát a záznam videa: Špatná kouzla s megapixely

Fotoaparát má dle slov výrobce rozlišení pět megapixelů, u našeho kousku jsme ovšem nenašli způsob, jak v nastavení aplikace pro focení hodnotu navýšit z výchozích 1,3 Mpx. Pravděpodobně se jedná o chybu určité verze systému, jelikož zahraniční recenze obsahují i snímky v 5Mpx rozlišení, update nám ale telefon žádný nenabídl. Ani v jednom případě ovšem není příliš o co stát. Barevné podání je přijatelné, ačkoliv větší výkyvy ve světle představují pro fotoaparát velký problém.

-

- - -

- - -

-

Na snímcích je patrný šum a detaily se slévají do celků, na ostré snímky tedy rychle zapomeňte. Snímač má také problémy se zaostřováním a exponováním, makro je poté takřka neproveditelné. Obdobně je na tom po obrazové stránce i video zaznamenávané ve Full HD rozlišení, ale ani tady nečekejte zázraky. Je zkrátka nutné zohlednit, že v ruce držíte telefon za dva tisíce korun, a s ním se zkrátka žádné fotografické orgie nekonají – někde se jednoduše šetřit muselo.

Prostředí fotoaparátu může neznalého uživatele trochu vylekat. Po spuštění máte před sebou různé ikony bez jakýchkoliv popisků, přičemž se nám zde objevil i nápis v jazyce, který jsme identifikovali jako rumunštinu. Jakmile se v nabídce funkcí zorientujete, zjistíte, že mimo zcela základní nastavení je možné aktivovat ještě režimy HDR či pro hezčí portréty. Tím je výčet v podstatě ukončen a to potvrzuje skutečnost, že fotoaparát je u Doogee skutečně spíše jen do počtu.


Prostředí aplikace pro fotografování a pozdrav v cizím jazyce :)

Konkurence

Doogee Leo DG280 má vzhledem k ceně solidní výbavu. Na dvoutisícikorunové hranici těžko bude hledat soupeře, ale pokud si připlatíte dalších zhruba tisíc korun, můžete sáhnout například po HTC Desire 310, který nabídne shodný čtyřjádrový procesor a 4,5palcový displej s totožným rozlišením. Vede však v oblasti softwaru a také baterie, u níž nenarazíte na tytéž problémy jako u Doogee. To může mimo nižší cenu vracet úder snad jen více barevnými provedeními, to ale pro většinu kupujících pravděpodobně nebude zrovna rozhodující faktor.

Novinkou na trhu je také Sony Xperia E4, kterou rovněž seženete za necelé tři tisíce korun. Nabídne větší pětipalcový displej s qHD rozlišením a lépe optimalizovaný software. K dispozici je také baterie o kapacitě 2 300 mAh. Pokud jste tak ochotni vyměnit kompaktní rozměry za větší displej, pak je Sony beze sporu lepší volbou.

Do třetice se zastavme u modelu Lumia 630 (recenze). Liší se především přítomností operačního systému Windows Phone, který je oproti Androidu pojat odlišně. Jeho výhodou je ovšem stabilita, rychlost a také absence zásadnějších nedodělků, přičemž v porovnání s Doogee tento rozdíl doopravdy vynikne. Stran toho nabídne také čtyřjádrový procesor od Qualcommu a povedený 5Mpx fotoaparát.

Závěrečné hodnocení

Doogee DG280 se vzhledem ke své ceně pohybující se okolo dvou tisíc korun jeví jako skvělá nabídka. Za své peníze dostanete vcelku výkonný čtyřjádrový procesor, přijatelně kvalitní IPS displej a v neposlední řadě také solidní konstrukci se zajímavě řešeným zadním krytem. Poté, co si zařízení vezmete do ruky, také nespatříte zásadnější problémy – ty totiž odhalí až dlouhodobější používání.

Během toho vás zarazí jednak zcela nevyzpytatelná spotřeba energie a nespolehlivý ukazatel baterie, díky čemuž se může stát, že se vám telefon zcela neočekávaně vypne zrovna ve chvíli, kdy jej potřebujete. Dobrý dojem ze softwarové nabídky kazí množství bloatwaru a překlad ve vybraných aplikacích také není zcela ideální, nebo chybí úplně. A občas nestíhající softwarová klávesnice vám také pár vrásek na čele způsobí, stejně jako problematická GPS.

Pokud hledáte opravdu levný telefon a jste schopni překousnout zmíněné nedostatky, pravděpodobně budete s modelem od Doogee spokojeni. Stojí ale také za zvážení, zda se nevyplatí připlatit ještě pár stokorun navíc za některý z konkurenčních modelů.

Autor článku Martin Pavlović
Martin Pavlović
O technologie se zajímám odjakživa. Kromě nich mě baví také urbanismus a městská mobilita, hudba a společenská témata. Nejraději trávím čas v sedle kola, na kulturních akcích, s analogem v ruce nebo doma u knih, filmů i videoher.

Kapitoly článku